lean2s.gif (103666 bytes)
Foto Rens Plaschek, Arnhem

 

Major Dundee is de onbetwiste nummer 1 countryband in de Benelux met de "roots" diep in Nederland. Sinds december 1998 bestaat de band al 21 jaar en heeft een zeer succesvolle geschiedenis achter de rug.

Levensloop van een monument in de Neder-Country wereld.

Op 17 december 1977 is er een eerste optreden van wat door velen gezien wordt als 'zo maar een bandje', niet in de laatste plaats door de leden zelf. De stijl is country en de naam is "The Major Dundee Band", bestaande uit Karel Mombarg, Ton Verkooyen, Jan Gerrits en de oprichters Ferry Tang en Dick van Altena.

Via een talentscout van platenmaatschappij TELSTAR krijgt de groep de mogelijkheid om een heuse single op te nemen. Mede-oprichter Ferry Tang is inmiddels vervangen door bassist Peter van Vlaanderen en het vijftal speelt en zingt tot ieders verbazing direct de door producer Fred Limpens geschreven trucksong "The Longer the Distance" de Top 40 binnen. De gelijknamige LP volgt al snel.

In 1980 krijgt de band vastere bodem met de komst van Cor de Vos en Roy Schenkhuysen. Samen met de leden van het eerste uur Jan Gerrits en Dick van Altena en met, wisselend, Geert van Oosteren en Ben Jansen op drums maken zij half jaren '80 nog een LP met als titel "Powderfinger". De overstap naar maatschappij MARLSTONE is dan al gemaakt. In die periode maakt zanger Dick van Altena drie solo-albums waarvan hij er één opneemt in het mekka van de countrymuziek Nashville en onderscheidt hij zich meer en meer als songwriter voor talloze artiesten en voor conceptalbums als "85 and still Alive" (samen met Ruud Hermans) en "Miracles".
Niet lang na de komst van drummer Rob Verhaaf in 1988 besluit The Major Dundee Band verder te gaan als viertal en krijgt de groep haar definitieve vorm.

In 1990 brengt men de nog steeds bejubelde CD "Continental Cowboy" op de markt met klassiekers als "Sweet Little Liza", "Good old Country song" en "It turned out to be You" (samen met ex-Pussycat zangeres Tony Willé). De naam van de groep wordt ingekort en Major Dundee maakt nog één album bij Marlstone onder de titel "Making History" (waar tex-Mex grootheid Flaco Jimenez zelfs zijn medewerking aan verleent) om daarna weer terug te keren naar het Telstar van Johnny Hoes, die één van Major Dundee's grootste fans zal blijken.
De samenwerking met technicus Ron Lieberton (ex-lid van de rockgroep Zinatra) wordt gestart en men bevestigd het eerder genomen besluit om zelfgeschreven repertoire en het eigen geluid te laten prevaleren door opnieuw 12 Dick van Altena composities op te nemen op "A Night in the Town".

De misschien wel meest succesvolle periode in het levensverhaal van Major Dundee wordt zeer toepasselijk ingezet met het album "Indian Summer", wat zoveel betekent als "mooie na-zomer" of "tweede jeugd". Met de singles "Heartless" en "La Linda" oogst de band waardering binnen en buiten de countrywereld en wordt de band herondekt door regionale en landelijke radiomakers.

In 1997 bestaat Major Dundee 20 jaar en dat wordt groots gevierd met o.m. het compilatie-album "Twist the Dial". Met de titelsong op single wordt een zoveelste doorbraak bewerkstelligd. "Twist the Dial" wordt landelijk opgepakt, ondersteund door TV-optredens en een videoclip. Het album staat 12 weken genoteerd in de Album Top 100 van de Stichting Nederlandse Top 40 en een half jaar in de Country Album Top 15!!
Ooit schreef Dick van Altena voor Henk Wijngaard de mega-hit "Hè Suzie" (de bui is over). Dick doet het zelf met Major Dundee op "Twist the Dial" en mèt de band Allez Mama nog eens 'dunnetjes' over in een dampende Franse cajun versie. "Hey Suzie" is de waardige opvolger op CD-single van de albumtitelsong en belandt tevens op de Radio 2 playlist.

Volgens velen is met de release van "Rainy River" in 1998 tevens het beste en mooiste album uit de rijke Major Dundee historie gerealiseerd met de podiumklapper "Cowboy Country", het ingetogen "Carolina" en het wonderschone "What my love can do".

Nieuw hoogtepunt in Major Dundee’s rijke historie werd het 9e en volgens velen tot dan toe beste album 'LEAN ON THE WIND', opnieuw volgeschreven en geproduceerd door Dick van Altena die voor zijn grote en origionele bijdrage aan de Nederlandse country muziek werd opgenomen in de Dutch Country Hall of Fame. 'LEAN ON THE WIND' verovert zelfs de nr. 1 positie in de Dutch Country Album Top 15 en is daarmee een half jaar lang het best verkochte country album in Nederland, grote namen als Shania Twain en The Mavericks achter zich latend. Bovendien wordt Major Dundee gekozen tot: NEDERLANDSE COUNTRY BAND van het MILLENIUM

Het was een lastige opgave om 'LEAN ON THE WIND' te overtreffen, maar met album 10 'HOM